Asıl kuşak burada: Mutsuz, umutsuz bir nesil geliyor
Prof. Dr. Selçuk Şirin, Habitat Derneği’nin 6 yıldır gerçekleştirdiği Gençliğin İyi Olma Hali saha araştırmasının sonuçlarını inceleyip yorumluyor. Ortaya çıkan tablo maalesef kötü. Prof. Şirin'in "Türkiye'de umutlu olmak için bana bir sebep söyleyin!" başlıklı yazısına göre yaşamından memnun olanların oranı 2017’de yüzde 71, şimdi yüzde 46. Gelecekten ümidi kesenlerin yüzdesi 2017’de yüzde 32.8’ken şimdi yüzde 56.2 olmuş.
Üniversiteler dönemi bitiyor mu?
Ali Yaycıoğlu, yeni bir tartışma açıyor. Başta ABD olmak üzer her ülkede üniversite ve sağ arasındaki çatışmaya dikkat çeken Yaycıoğlu, artık ABD ve Avrupa’da üniversitelerde sağın radikalleştikçe üniversiteden dışlandığını belirtiyor. Yaycıoğlu’na göre bu durum üniversitelerden ziyade sağın geçirdiği dönüşümle ilişkili. Ufuk açıcı tartışmayı hocamız gelecek hafta sürdürecek.
Ah şu kimlik sorunlarımız
Zülfü Livaneli’nin Padişah II. Abdülhamid’in Selanik sürgünündeki yıllarını anlattığı Kaplanın Sırtında adlı romanı Brendan Freely tarafından İngilizce’ye çevrildi ve yakında New York’ta yayımlanacak. Livaneli, çeviri vesilesiyle kitabına yazdığı önsözü kaleme alırken, güncel siyasete referans olarak üretilen hurafelerin yarattığı karmaşayı bir ABD’liye anlatmanın ne kadar zor olduğunu fark etmiş. Ama sonunda bu önsözü tamamlarken, bu konuyu ABD’liler kadar bu topraklara da anlatması gerektiğini düşünmüş.
Veriye dayalı siyaset mümkün mü?
Bekir Ağırdır’ın gündeminde büyük veri var. Derlediğimiz verilerin ne kadar ve ne kadar güvenilir olduğu konusunu tartışan Ağırdır, seçimler söz konusu olunca bu verilerle nasıl hareket edileceğine bakıyor. Yazıdan kendime çıkardığım bir not var, paylaşayım: “Ortak iyi, doğru, güzeli ya da ortak ayıp, günah, suç algıları eksilen, biz duygusu eksilen bir topluma evriliyoruz. İyisiyle kötüsüyle, doğrusuyla yanlışıyla bu memleket, bu toplum biziz.”
Demokratik kurumları inşa rehberi
Project Syndicate yazarı MIT iktisat profesörü Daron Acemoğlu, daha iyi bir demokrasi inşa etme konusunda yol gösteriyor. Acemoğlu, “Daha iyi bir demokrasi istiyorsak demokratik kurumların insanlara istediklerini verme becerisinden yola çıkmalıyız ” diyor.
Acil ne iş varsa Merkez Bankası yapacak rejiminde yaşıyoruz
Konulara yaklaşımıyla ufkumuzu açan iktisatçı Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Güzem Yılmaz Ertem’in soruları ışığında ekonomik durumumuza bakıyor. Refet Hoca, 2024 için başta ihaleler ve tasarruf olmak üzere maliye politikalarının da devreye girmesi uyarısını yaparken, en büyük tehlike olarak hâlâ siyasetin bürokrasiye müdahalesini görüyor. Bu söyleşiyi OksijenTV’de de izleyebilirsiniz.
|
|