20 Ocak 2024, Cumartesi

Oksijen Gazetesi'nde haftanın köşe yazıları.

Günaydın. 

Oksijen’in 158’inci sayısında köşe yazısı bakımından da zengin bir menü sizi bekliyor. 

Okuyacağınız 25 yazıda, üniversitelerin geleceğinden, kimlik sorunumuza, Dünya Ekonomik Forumu’ndan uzay yolculuklarına kadar konuya değiniyor yazarlarımız. 


Bugün ülke geneli parçalı ve çok bulutlu. İstanbul’da da valiliğin fırtına uyarısı var. Meteoroloji raporuna bakmadan yarı yıl tatilinin ilk gününde plan yapmamanızı tavsiye ederim. 

Yarın O2’nin zengin rehberiyle buluşacağımızı hatırlatıp iyi hafta sonları diliyorum. 

İyi okumalar. 

 

Asıl kuşak burada: Mutsuz, umutsuz bir nesil geliyor 
Prof. Dr. Selçuk Şirin, Habitat Derneği’nin 6 yıldır gerçekleştirdiği Gençliğin İyi Olma Hali saha araştırmasının  sonuçlarını inceleyip yorumluyor.  Ortaya çıkan tablo maalesef kötü. Prof. Şirin'in "Türkiye'de umutlu olmak için bana bir sebep söyleyin!" başlıklı yazısına göre yaşamından memnun olanların oranı 2017’de yüzde 71, şimdi yüzde 46. Gelecekten ümidi kesenlerin yüzdesi 2017’de yüzde 32.8’ken şimdi yüzde 56.2 olmuş.  

Üniversiteler dönemi bitiyor mu?  
Ali Yaycıoğlu, yeni bir tartışma açıyor. Başta ABD olmak üzer her ülkede üniversite ve sağ arasındaki çatışmaya dikkat çeken Yaycıoğlu, artık ABD ve Avrupa’da üniversitelerde sağın radikalleştikçe üniversiteden dışlandığını belirtiyor. Yaycıoğlu’na göre bu durum üniversitelerden ziyade sağın geçirdiği dönüşümle ilişkili. Ufuk açıcı tartışmayı hocamız gelecek hafta sürdürecek.  

Ah şu kimlik sorunlarımız  
Zülfü Livaneli’nin Padişah II. Abdülhamid’in Selanik sürgünündeki yıllarını anlattığı Kaplanın Sırtında adlı romanı Brendan Freely tarafından İngilizce’ye çevrildi ve yakında New York’ta yayımlanacak. Livaneli, çeviri vesilesiyle kitabına yazdığı önsözü kaleme alırken, güncel siyasete referans olarak üretilen hurafelerin yarattığı karmaşayı bir ABD’liye anlatmanın ne kadar zor olduğunu fark etmiş. Ama sonunda bu önsözü tamamlarken, bu konuyu ABD’liler kadar bu topraklara da anlatması gerektiğini düşünmüş.   

Veriye dayalı siyaset mümkün mü? 
Bekir Ağırdır’ın gündeminde büyük veri var. Derlediğimiz verilerin ne kadar ve ne kadar güvenilir olduğu konusunu tartışan Ağırdır, seçimler söz konusu olunca bu verilerle nasıl hareket edileceğine bakıyor. Yazıdan kendime çıkardığım bir not var, paylaşayım: “Ortak iyi, doğru, güzeli ya da ortak ayıp, günah, suç algıları eksilen, biz duygusu eksilen bir topluma evriliyoruz. İyisiyle kötüsüyle, doğrusuyla yanlışıyla bu memleket, bu toplum biziz.”  

Demokratik kurumları inşa rehberi 
Project Syndicate yazarı MIT iktisat profesörü Daron Acemoğlu, daha iyi bir demokrasi inşa etme konusunda yol gösteriyor. Acemoğlu, “Daha iyi bir demokrasi istiyorsak demokratik kurumların insanlara istediklerini verme becerisinden yola çıkmalıyız ” diyor. 

Acil ne iş varsa Merkez Bankası yapacak rejiminde yaşıyoruz 
Konulara yaklaşımıyla ufkumuzu açan iktisatçı Prof. Dr. Refet GürkaynakGüzem Yılmaz Ertem’in soruları ışığında ekonomik durumumuza bakıyor. Refet Hoca, 2024 için başta ihaleler ve tasarruf olmak üzere maliye politikalarının da devreye girmesi uyarısını yaparken, en büyük tehlike olarak hâlâ siyasetin bürokrasiye müdahalesini görüyor. Bu söyleşiyi  OksijenTV’de de izleyebilirsiniz. 

Fazıl Say anlatıyor: İlla 18 yaşındakilere de hitap etme gibi bir derdim yok, dinleyen dinler 
Ali Tufan Koç, konser için New York’a giden piyanistimiz Fazıl Say’la hem yeni yaşını hem de uluslararası kariyeri konusunda en önemli sıçrama noktası olan şehri konuştu. Memleket hali de sohbetteki konulardan biri. Say diyor ki, “Turnelerde, yurtdışında yaşayan kiminle konuşsam, ‘Keşke Türkiye istediğimiz gibi olsa da dönsek, ülkemizde üretsek’ cümlesini daha sık duyuyorum.” 

Frida Kahlo’da bizi çeken ne? 
Mehmet Y. Yılmaz, ülkemizde popüler bir kültür ikonuna dönüşen Frida Kahlo’nun nasıl böyle popüler olduğuna dair merakına, Meksika’da ressamın  evini gezerken bazı cevaplar bulmuş.

Eyaylanmak 
Levent Erden yapay zekâ çağı demeye kadar ilerleyen bir ortamda şirketlerin bu kadar yeniliğin üstesinden nasıl geleceğini sorguluyor. Bu yükü şirketlerde hangi bölümde, kim omuzlayacak? Levent Erden, EyYaylanmak dediği dönemi tartışıyor. 

Ya otomobiller olmasaydı! 
Emre Özpeynirci, 2023 yılında otomobil satışı ve fiyatlarının rekor seviyeye ulaşmasıyla beraber hükümetin de önemli bir bütçe açığını kapadığını belirtiyor. ÖTV geliri yüzde 164 artıp 441 milyar lirayı aşmış. KDV ve MTV’yle beraber toplam tahsilat 635 milyar lirayı bulmuş. 

Bir termosum olsa!
Levent Ertem, son dönemde Instagram ve TikTok’u sallayan trend hediye çılgınlığında ön plana çıkan Stanley termos konusunu gündeme alıyor. Bu furya nasıl başladı, ne anlama geliyor, nereye ilerliyor, Ertem’in yazısında okuyoruz. 

Duyarlı dönem ne kadar sahici? 
Geçen haftanın önemli tartışmalarından birisi Calvin Klein reklamı çevresinde döndü. The Bear dizisinin başrolü Jeremy Allen White’ın boxerla verdiği pozlar internette her noktada karşımıza çıkmakla kalmadı, şirketin faaliyet gösterdiği ülkelerde de reklam olarak yayınlandı. Fakat aynı marka için İngiliz müzisyen ve dansçı FKA Twigs’in vücuduna sardığı gömlekle verdiği poz yasaklandı. Birleşik Krallık Reklam Standartları Kurumu’nun kararından yola çıkan Ece Sükan, kadın cinselliğine yönelik tutucu bakışı anlatıyor. 

Rahatlama minerali magnezyum 
Dr. Mark Hyman, vücudumuz için çok önemli bir element olan magnezyumun eksikliği genelde gözden kaçan bir sorun. Önemini anlamak için magnezyum kaynaklı nasıl sıkıntılar yaşayabiliriz ona bakalım: Kalp çarpıntısı, anksiyete, depresyon, uykusuzluk, şeker, asabiyet, erken doğum, vertigo, kronik ağrılar, böbrek taşı, tansiyon, kabızlık, reflü, baş ağrısı, işitme kaybı. Dr. Hyman, magnezyumla ilişkimizi nasıl düzenleyeceğimizi anlatıyor. Bir de hafta sonuna güzel gidecek bir yemek tarifi var. Akdeniz usulü tahılsız pizza. Denemeye değer. 

Bazı hayvanlardaki süper güç: Kış uykusu 
Dr. Ayşegül Çoruhlu’nun bu haftaki yazısının anahtar kelimesi, hibernasyon. Bu, donma notasına yakın sıcaklıklada aylarca yiyecek veya su olmada hayatta kalmayı tanımlar. Hibernasyon modunu anladığımızda, insanların geleceği için yararlı bir adım atmış olacağız. Dr. Çoruhlu, uyku-hibernasyon benzerliklerini de inceliyor.

İKİBİNYİRMİDÖRT
Togg bu yılın son çeyreğinde Avrupa’ya ihracata başlayacak 
Elif Ergu’nun ekonomide beklentiler, riskler ve fırsatları konuştuğu söyleşi serisinde bu hafta konuğu Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan. Aynı zamanda Togg’un yüzde 23 hissesini elinde bulunduran Özilhan, şirketin yeni rotasını açıkladı. İç pazarda bekledikleri teveccühü görüp 177 bin sipariş aldıklarını söyleyen Özilhan, “Sırada Avrupa pazarı var. Rekabet şansımız olduğunu biliyoruz. 2024’ün son çeyreğinde ihracata başlıyoruz” diyor. Söyleşiyi Oksijen TV'den de izleyebilirsiniz.

Bir yatırım tavsiyesi: Yıla uygun bir tematik portföy oluşturmak isteyenler buraya 
Mete Yüksel, gençlerin birikimlerinin tamamına yakınını hisse senetlerinde değerlendirebileceğini söylüyor. Kritik bir reçete sunuyor: Ortalama bir portföyde yüzde 40 para piyasası, fonu, yüzde 40 altın, yüzde 20 hisse senedi bulunmalıymış. 

Rüzgar bir süredir arkadan esmiyor 
Haluk Bürümcekçi, ekonomide rüzgarın arkadan estiği 6 ayın ardından ilk sınavla karşı karşıya olduğumuzu söylüyor. Bu sınavın da enflasyon ve enflasyon beklentilerini yönetmek olduğunu belirtiyor. Bürümcekçi’nin ipucu asgari ücret ve ÖTV artışlarında. 

Ekonomide geçen yılın iyimserliğine pek aldanmayın 
Project Syndicate yazarı Muhammed A. El-Erian önemli bir uyarıyla 2024 yılına giriş yapıyor. El-Erian, ‘yakın zaman yanılsaması’ fenomeninden hareketle, analistlerin 2024’e dair tahminlerini eleştiriyor. 

Nişantaşı’nda ticari mülkler canlı, konut piyasası zayıf 
Tebernüş Kireçci İstanbul turunda bu kez Nişantaşı’nda. Bölgede hem lüks yaşam konutlarına ilgi var hem de başta Abdi İpekçi Caddesi olmak üzere ticari gayrimenkul piyasası hareketli. Fiyatlara bir bakalım: The Ritz Carlton Residence’ta Boğaz manzaralı satılık dairelerde metrekare fiyatı 220 bin liradan başlayıp 500 bin lirayı aşıyormuş.

Astronotlar 
Cem Say, yurttaşlarını kendi topraklarından kendi taşıtlarıyla uzaya gönderebilen üç ülke olduğunu hatırlatarak uzay yolculuklarının nasıl yapılabildiğini anlatıyor. Hatırlattığı bir başka detay da bu yolculukların siyasi yatırım olarak da kullanılabiliyor oluşu. 

Cep telefonuyla iletişimde ‘uzay çağı’ başlıyor 
Çağrı Mert Bakırcı, Elon Musk’ın bir diğer icadı Starlink’in hedefini inceliyor. Şirket yeryüzündeki baz istasyonları devre dışı bırakarak cep telefonlarının doğrudan yörüngedeki uydularla bağlantı kurarak çalışmasını sağlayacak sistemi test ediyor. Bakırcı, bu sistemi derinlemesine inceliyor, hayatımızda neleri değiştireceğini anlatıyor. 

Güveni yeniden kim inşa edebilir? 
M. Serdar Kuzuloğlu, Dünya Ekonomik Forumu’nun riskler raporunu inceliyor. Teknoloji, siyaset ve ekonominin el ele verdiği düzenin halının altına biriktirdikleri bu raporda karşımıza çıkıyor. Öngörülen risklerin hepsi yaşadığımız topraklara da değiyor. Kuzuloğlu’nun Haftanın tortusu bölümünde sunduğu gelişmeler de gündemi yakalamanızı sağlıyor. 

Yapay zekâ: Şirkette nereden başlayalım? 
INTEL eski Dünya Başkan Yardımcısı ve San Francisco'da elektrikli araçlar üzerine çalışan yazarımız Ayşegül İldeniz, yapay zekayı nasıl var edebileceğimizi anlatıyor. İldeniz’e göre bunun yolu hiyerarşik değil yatay organizasyonlar, kendi kendine öğrenen ve kendi hedeflerini kendi bağımsız küçük takımlar yaratmak ve onlara güvenmekten geçiyor.

Yakında hamsiyi de taneyle alırız 
Mine Şenocaklı, balık pazarının nabzını tutarken derinleşen krizi aktarıyor. Hamsi ve istavriti bile yarım kilo alanların olduğunu gören Şenocaklı yoksulun dostu görülen bu balıkların kilosunun 150-200 liraya dayandığını anlatıyor. Asgari ücretli ve emekli çipura ya da levreğe bakamıyor bile. Torik, kalkan, lüfer alabilmek ise artık hayal.

Et-süt fiyatında fren patladı 
İrfan Donat, tarımda ithalat politikasının 2024’te de tam gaz sürmesinden yola çıkıp verileri inceliyor. Donat daralan arz ve artan maliyetlerin sütte yeni zamların habercisi olduğunu söylüyor. 

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi bulten@gazeteoksijen.com adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul