27 Ocak 2024, Cumartesi

Oksijen Gazetesi'nde haftanın köşe yazıları.

Günaydın. 

Oksijen'in 159'uncu sayısında 24 makale okuyacaksınız. 

Yaklaşan yerel seçimlerden, covid ve grip mevsiminde sağlıklı kalmaya, komplo teorilerine neden inandığımızdan, ülkedeki servet dağılımına kadar geniş yelpazede konulara değiniyor yazarlarımız. 

Bugün ülke geneli parçalı ve çok bulutlu. İstanbul'da gün içinde yer yer yağmur, yarın ise kar bekleniyor.   Şartlar ne olursa olsun Oksijen'in zengin yazar menüsü size eşlik etmeye hazır. 

Yarın da O2’nin zengin rehberiyle buluşacağınızı hatırlatıp yazılarımıza geçiyorum.  

İyi okumalar. 

 

Yerel seçimlere değil ertesi güne odaklanmanın dayanılmaz hafifliği
Bekir Ağırdır, yerel seçime doğru iktidar ve muhalefete bakıyor. Ağırdır, iktidarın ideolojik olarak tek tipliği ve merkezileşmeyi öne koyduğunu belirtip, “Siyasal stratejisi belli; yalnızca yerel seçim için değil sonrası için de büyük sağ koalisyonu-konsolidasyonu sağlamak” diyor. Muhalefetin seçim akşamından çok ertesi sabahı düşündüğünü söyleyen Ağırdır, “Seçimleri kazanmaktan öte, 1 Nisan sabahı iktidar karşısındaki pozisyonları için gerekli gücü devşirme peşindeler” ifadesini kullanıyor. 

Almanya demokrasisi buzda yürümeyi öğreniyor
Ece Temelkuran, Almanya’da yaklaşan tehlikeyi inceliyor ve Türkiye’den bir uyarı iletiyor: “Elbette her ülkenin kendi şartları var. Ve elbette Almanya her şeyi kendisinin daha iyi bildiğine inanıyor. Ama yeni model faşizm her ülkeye neredeyse tıpatıp aynı yöntemlerle gelmekte. Almanların da Türkiye, İtalya, Hindistan gibi ülkelerden öğreneceği şeyler olabilir.” 

Neden komplo teorilerine inanıyoruz? 
Selçuk Şirin, her hafta başka bir konu üzerine akıl almaz safsatalara hatırı sayılır sayıda insanın inandığını şaşkınlıkla izlediğini belirterek, “Peki biz ya da etrafımızdaki aklı başında insanlar komplo teorilerine nasıl inanıyor?” sorusunu tartışıyor.

Aklınızdan geçeni yapmanın tam zamanı!
Mehmet Y. Yılmaz, "Hayatım bir film şeridi gibi gözümün önünden geçerken görmek istediğim şey, kaçırdığım fırsatlar, ıskaladığım mutluluklar olsun istemiyorum. Artık başkalarını değil, kendimi 'idare etmek' istiyorum!" diyor. O yüzden 'Şimdi sırası mı' eleştirilerine artık hiç kulak asmıyormuş. 

Covid ve grip mevsiminde riskleri nasıl azaltırız?
Kış şartları çetinleştikçe kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmeye başladık ve birbirimize hastalık bulaştırır olduk. Dr. Mark Hyman'a göre Covid ve gribin ağır geçmesindeki ana sebep kronik hastalıklar ve vücuttaki enflamasyon. Bunun temel nedeni de kötü beslenme. Dr. Hyman’ın tavsiyelerini bize yaşam rehberi olacak. Diyor ki, işlenmiş gıdaların yanı sıra şeker ve nişastadan kaçının; lif, protein ve yağ içeren yiyeceklere yönelin.  

Göz sağlığımız yaşımızı ele veriyor
Dr. Ayşegül Çoruhlu, göz sağlığımızı inceliyor. Dr. Çoruhlu, giderek artan sayıda kanıtın, retinadaki mikro damar yapısının, vücudun dolaşım sistemi ve beynin genel sağlığının güvenilir bir göstergesi olabileceğini öne sürdüğünü belirtiyor.

Antarktika: Rüya gibi bir yolculuk
Ali Boratav bu hafta bizi Osman Atasoy’un Uzaklar II kitabı rehberliğinde Antarktika’ya götürüyor. Boratav, Azra Erhat’ın “Mavi Yolculuk tarihe, doğaya, denize ve insana karışmaktır” sözüne atıfla, Osman Atasoy’un yolculuğunu dev bir mavi yolculuğa benzetiyor. 

Meraktan…
Levent Erden, soruları sıraladığı yazısında en çok neyi merak ettiğimizi anlamamıza yardımcı oluyor. Ben yazıyı okurken en çok merak ettiğim şeyi buldum. Size de tavsiye ederim. 

Toplam servetin yüzde 19’unu nüfusun yüzde 80’i paylaşıyor
Yeni yazarımız Kerim Rota, Türkiye’deki servet dağılımını incelediği ilk yazısında ekonomi politikasını tartışıyor. Türkiye’deki toplam servetin yüzde 81’inin, erişkin nüfusun yüzde 20’si elinde tutuyor. Yüzde 80’lik kitleyse kalan yüzde 19’u paylaşıyor. Böyle bir tablodan iki taraf nasıl etkileniyor, Rota, ‘Halk plajlara hücum edince vatandaş denize giremiyor’ başlıklı yazısında bunu inceliyor. 

Daha sıkı duruş şart
Haluk Bürümcekçi, asgari ücret ve emekli maaşı zamları ile ÖTV artışları enflasyon görünümünü tehdit ettiğini belirtirken, Merkez Bankası’nın ‘faiz artırım sürecini yüzde 45’te tamamlarım’ yerine, ‘sıkı duruş gerektiği kadar sürecek’ mesajı vermesi gerektiğini söylüyor. 

Ocak ayı enflasyonu siyah kuğu riski yaratır mı?
Mete Yüksel, ocak ayı enflasyonunu değerlendirirken, siyah kuğu etkisinin borsada görülmeyeceğini söylüyor. Yüksel analizinde, “Şirket ciroları ve faaliyet kârları yüksek enflasyondan genelde olumlu etkilenir. Bankalar enflasyona endeksli tahvillerden daha yüksek kâr sağlar. BİST 100’ü oluşturan hisselerin yarısı kur yükselmesinden olumlu etkilenir” diyor.

İstanbul’un yüzük taşı: Kandilli
Tebernüş Kireçci, bu hafta muhteşem Boğaz manzarası, görkemli yalıları, tarihi dokusu ve lüks konut siteleriyle Kandilli’yi inceliyor. Burası geçen yıl şehrin en çok değer kazanan semtlerinden biriydi. Bu durum değişmiyor: Arz kısıtlı, fiyatlar dirençli. 

İKİBİNYİRMİDÖRT
‘Kartal, Kağıthane ve Basın Ekspres’in birleştiği altın üçgeni ayağa kaldırmalıyız’
Elif Ergu’nun ekonomide beklentiler, riskler ve fırsatları konuştuğu söyleşi serisinde bu hafta konuğu Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı’ydı. Kabadayı, İstanbul'da planlanan dönüşüme E-5 ile TEM arasındaki bölgeden başlanması gerektiğini söylerken , “Kartal, Kağıthane ve Basın Ekspres’in birleştiği ‘altın üçgen’ diye nitelediğimiz bölgeyi ayağa kaldırmalıyız. İstanbul’un nüfusu en yoğun ilçeleri bu bölgede” diyor. Kabadayı, konut sahibi olma konusunda da “Ortalama bir aile yıllık gelirinin 3 katıyla bir konut sahibi olabilmeli. Son fiyat artışlarıyla bu çarpan Türkiye’de 5 yıla çıktı, konut sahipliği oranı 5 puan düşerek yüzde 56’ya geriledi” ifadesini kullanıyor.  Söyleşiyi Oksijen TV'de de izleyebilirsiniz. 

Netanyahu Biden’ı bile karşısına aldı
Büyük resmi görme konusundaki rehberimiz, New York Times’ın dış haberler yazarı Thomas L. Friedman 100 günü geride bırakan İsrail-Hamas savaşına bakıyor. 100’den fazla İsrailli rehine hâlâ kurtarılmayı bekliyor ama İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bir numaralı önceliği yine kendisi. Friedman, sonu olmayan bir savaş başlattığını bilen Netanyahu’nun umursamaz bir siyaset yürüttüğünü ve gerçek bir İsrail dostu olan ABD Başkanı Joe Biden’ı da karşısına aldığını yazıyor. 

Şeytan seni işten atarken güneş gözlüğünü takar
Ali Tufan Koç, dergi dünyasının dev kurumu Conde Nast’ta yaşanan grevi, olayların merkezinden bildiriyor. Grev sırasında tepkilerin odağında efsane Vogue editörü Anna Wintour yer alırken, grevin yıldızı Vogue filmiyle ünlenen Anne Hathaway olmuş. 

Geçiş formülü: Üretken yapay zeka, sürdürülebilirlik ve yeni bir işbirliği kültürü
Konuk yazarımız Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda katıldığı ‘Avrasya için Yeni Bir Şafak’ panelinde, Türkiye’nin bölgedeki önemini özel sektör perspektifinden değerlendirdi. İzlenimlerini aktaran Alper, “Karamsar değil ama endişeliydi Davos... Artan jeopolitik riskler, sürdürülebilirliğin ve yeşil enerji geçişinin önündeki engeller, Davos’ta kaygı eşiğini yükselten başlıca unsurlardı. İyi haber ise şu: ‘Endişeli dünya’dan, ‘iyimser dünya’ya terfi edebilmek için üretken yapay zekadan, sürdürülebilirlikten, yeni bir işbirliği kültüründen başka seçeneğimizin olmadığını gördük” diyor.

Geleceğin mesleği olacak mı? 
M. Serdar Kuzuloğlu, teknolojinin tarih boyunca yok ettiğinden daha fazla sayıda meslek ürettiğini belirterek yapay zekanın bu akışın ilk istisnası olabileceğini söylüyor. Kuzuloğlu, ‘geleceğin meslekleri’ arayışında yeni bir safhaya geçtiğimizi söylüyor.  

Dünyanın canına okuduk şimdi sıra Ay’a mı geldi? 
Ay’ın yüzeyi şimdiden uzay aracı parçaları, bayraklar, heykeller, deney kalıntıları gibi tonlarca atıkla dolmuş durumda. Çağrı Mert Bakırcı, artan ticari uçuşların kirliliği artıracağının kesin olduğunu söylüyor. Kimsenin böyle bir hakkı olmamalı ama bunu engelleyecek bir uluslararası düzenleme maalesef yok. 

Trilyonluk uzay pastasından ne kadar pay alacağız? 
INTEL eski Dünya Başkan Yardımcısı ve San Francisco'da elektrikli araçlar üzerine çalışan yazarımız Ayşegül İldeniz 5-6 yıldır yeniden hızlanan uzay ekonomisini uzaya giden astronotumuzla daha sesli konuşmaya başladığımızı belirtip, uzay ekonomisinin ticari potansiyeline değiniyor. Özel şirketler bu yarışa nasıl hazırlanıyor onu anlatıyor. 

En tehlikeli meslek
Cem Say, uzay yolculuğunun ne kadar tehlikeli olduğunu tarihteki örneklerle anlatıyor. Bu diğer mesleklerle karşılaştırılınca ölüm riski en yüksek meslek. 

Paris’te kurulan yeni hayaller 
Ece Sükan, tasarımda hayal kurabilmenin önemini hatırlatan Paris Haute Couture Haftası’ndaydı. Yazarımız, “Özellikle Dior ve Chanel’in her zamanki gibi koleksiyon referanslarıyla bütünlük içinde hazırlanan set tasarımları izleyenleri ‘couture’ dünyasının büyülü atmosferine davet etti” diyor. 

Porsche meydan okuyor 
Emre Özpeynirci, Porsche’nin elektrik otomobilde çıtayı iyice yükselttiğini belirtiyor. Taycan’dan sonra ikinci elektrikli modeli olan yeni Macan, 470 kW (639 beygir) güce ulaşırken ortalamada 613; şehir içinde 784 km’ye yaklaşan menzil sunuyor. Bu arabayı alabilecek okurlarımıza bir not: Yeni model için Türkiye’de ön sipariş süreci başladı, teslimatları ise haziran sonundaymış. 

Sanal influencer’lar ne kokar ne bulaşır 
Levent Ertem, sanal influencer’ları incelediği yazısında kaprisi çok, bütçesi yüksek influencer’ların yanında sanal olanların ne kadar kolay yönetilebilir olduğunu, sanal influencer örneklerini vererek anlatıyor. 

Avrupalı çiftçiler neden sokaklara döküldü? 
İrfan Donat, Almanya, Fransa ve Romanya’da devam eden çiftçi protestolarını inceliyor. Donat’ın gündeminde ayrıca tarlalardaki fare istilası krizi de var.

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi bulten@gazeteoksijen.com adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul