28 Ocak 2024, Pazar

O2'den haftanın önerileri ve köşe yazıları.

Günaydın. 

O2'nin 26 Ocak-1 Şubat 2024 haftası için hazırladığı etkinlik önerileri, izleme, okuma, dinleme tavsiyelerinin yanı sıra söyleşi ve köşe yazılarıyla karşınızdayız. 

Bugün ülke geneli parçalı ve çok bulutlu. Klasik bir kış gününü İstanbul'un yüksek kesiminde yaşayanlar ile Bolu çevreleri, Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce'nin yüksek kesimindekiler, Sakarya'nın güney ve doğusunun yükseğindekiler kar yağışlı geçirecek. 

Şartlar evde oturup bir şeyler izlemeye, okumaya, dinlemeye müsait. O2'nin rehberinde de seçenek bol. 

İlk tavsiyeyi ben vereyim, rehberimizi okurken size eşlik edeceğini düşünüyorum. Karşınızda Colplay'in NPR Tiny Desk Concerts kapsamındaki 18 dakikalık şahane performansı.  

Sahneyi O2'ye bırakıyorum. 

İyi pazarlar. 

 

Bu dansta pavyondaki kadınların gözyaşları var
Yılmaz Erdoğan’ın cezaevinden çıkan Azem'in hayat mücadelesini anlatan yeni dizisi İnci Taneleri'nin ilk bölümü yayınlandı ve büyük ilgi gördü. Kanal D'deki dizide Hazar Ergüçlü’nün canlandırdığı Dilber’in fragmanlardaki pavyon dansı daha ilk bölüm yayınlanmadan TikTok’ta viral olmuştu bile. Ergüçlü’nün tanıtımda giydiği elbisenin benzerleri satılıyor, payvon dansı kursları açılıyor. Peki bu ilgiye sosyologlar ne diyor? Işıl Cinmen araştırdı.  
Ayasofya kime yasak kime değil?
Geçen haftanın en tartışmalı konularından biri 15 Ocak'ta yeni bir döneme giren Ayasofya'da yaşanan kafa karışıklığıydı. Alt katta ibadet devam ederken, 25 euro'luk giriş ücretini ödeyen üst galerilerdeki mozaikleri gezebiliyordu. Hemen sorular belirdi: Türk ziyaretçiler üst kata alınmıyor mu? Rehberler artık Ayasofya’da tur yapamayacak mı? Giriş için yapılan ‘metal kapı’ kalıcı mı? Yeni yer döşemeleriyle tarihi esere zarar mı verildi? Pınar Çelikel, olay yerindeydi, hem ziyaretçileri hem uzmanları dinledi.

Sinema
Cem Karaca'yı hatırlamak...
Müslüm, Bergen ve Dilberay’dan sonra sıra Cem Karaca filmine gelmişti ama mahkeme kararı işleri karıştırdı. Cuma günü vizyona giren yapım için İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, Cem Karaca'nın eşi İlkim Karaca'nın başvurusu üzerine gösterimin durdurulmasına karar verdi. Yapımcı Aytaç Medya ise "Fimin gösterimi sürüyor" diyor. Ancak ortada bir film var ve bu filmi izleyen sinema yazarımız Burak Göral, yapıma dair kritiğini yazı. Yüksel Aksu’nun yönettiği Cem Karaca’nın Göz Yaşları’nda Cem Karaca’yı İsmail Hacıoğlu, babasını Fikret Kuşkan, annesini ise Yasemin Yalçın canlandırıyor. Telif nedeniyle adını aldığı Resimdeki Gözyaşları’nı dinleyemediğimiz film için Burak Göral, "Çok daha iyi bir film olabilirdi ama bu haliyle de  bu özgün ve üzgün sanatçımızı hatırlamak iyi geliyor herkese" diyor.  

Gemisini kurtarabilecek mi? 
Muammer Brav, bu hafta vizyona giren, Venedik Film Festivali ödüllü Io Capitano (Kaptan Benim!) filmini yazıyor. Senegal'den kaçak yollarla Avrupa'ya ulaşmaya çalışan iki gencin diğer göçmen filmlerinden farklı yerde duran hikâyesi anlatan yapım aynı zamanda Oscar Adayı.

Röportaj
“Otoriter popülizme karşı demokratik popülizm iyi bir panzehir olabilir”
Standford Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve yazarımız Ali Yaycıoğlu, Oksijen'deki yazılarını Belirsiz Geçmiş Zaman kitabında topladı. Nazlı Berivan Ak, kitap vesilesiyle hocamızla görüştü. Yaycıoğlu kulağımıza küpe olacak sözler söylüyor. Mesela: "Bir tarihçi, olan şeylerin 'kaçınılmaz' olduğunu söylüyorsa, çoğu zaman mesleğine ihanet etmiş olur. Umudu diri tutmak için çok neden var." 

Berkay Ateş: Hatırladıklarımı unutmamak için Salim bir araç
Kurucusu olduğu D22 10'uncu yılını kutlarken, kaleme aldığı Uykusuz bir Rüya, Salim oyunu çok beğeniliyor. Yeni kitabı Sessizliği Vurun da Everest Yayınları’ndan çıktı. Üretken bir döneminde olan oyuncu ve yazar Berkay Ateş'le Gülin Dede Tekin'in sohbetini kaçırmayın. 

Tiyatroya geçmişken Engin Günaydın'ın bol yıldızlı bir oyuncu kadrosuyla tasarladığı, büyük prodüksiyonlu fantastik komedi oyunu Hücreler'in seyirci karşısına çıktığını belirtelim. Burak Göral oyunu izledi ve izlenimlerini yazdı. 


"Sokakta resim yapmak, dünya kadar büyük bir defterim olması demek" 
Kızgın panda figürüyle tanınan Grafiti Sanatçısı Leo Lunatic, dev pandalarını, MERKUR’de açılan ilk solo sergisi Leo in Crimeland ile seyircinin karşısına çıkıyor. Sanatçıyla Ege Işık Özatay konuştu. 

Ekran
Saf ve komik Gloria’dan kokain baronesi Griselda’ya
Komedi dizisi Modern Family’de 11 sezon rol alan Kolombiyalı yıldız Sofia Vergara, kendi projesi olan Netflix dizisi Griselda ile ekranlara döndü. Bir dergide okuduğu yazının ardından projeyi aklına yazan Vergara, 10 yıl üzerinde çalıştıktan sonra  Narcos'un yapımcılarını ikna etmeyi başarmış. 

Üç kadın, bir trajedi
Farklı yerlerden ve hayatlardan Hong Kong’a gelen üç kadının kaderinin bir trajediyle değişmesini anlatan dizi Expats’in başrolünde Nicole Kidman var. Yönetmen Lulu Wang diziyi Defne Akman'a anlatıyor. Dizi Prime Video'da izlenebilir. 

YouTube fenomeni Röportaj Adam, artık dizi kahramanı
Mahsun J dizisi, geçinemediği için jigololuk yapmaya başlayan bir kuryenin hikâyesini anlatıyor. Yapımı GAİN'de izleyebilirsiniz. 

Bu klasik platformlara geldi: Band of Brothers
Hâlâ en sevilen ve en çok izlenenler arasında olan 23 yıllık klasik Band of Brothers, TV+ ve BluTV'den izlenebiliyor. Yapımcısı Steven Spielberg olan yapım tam anlamıyla kaçırılmayacak bir klasik.  

“We are the world we are the children”
Şimdiden takviminizi ayarlayın, yarın önemli bir yapım Netflix'e geliyor. Afrika’daki kıtlıkla mücadele için, 1985’te, dönemin en ünlü müzisyenlerinin tek bir gecede kayıt yaptığı We are the World şarkı projesinin tüm detaylarını ele alan The Greatest Night in Pop, yarın geliyor.

Haftanın ekran önerilerinde de menü zengin. Netflix'te Bandland Hunders, Prime Video'da Foe ve Role Play, Apple TV'de Earth Mama, BluTV'de Pig'i öneriyoruz. Detaylar için sizi böyle alalım. 

Bu hafta platformlarda karşımıza çıkacak yeni yapımlardan 15'ini seçtik. 5'i TRT2, 5'i MUBI, 5'i de Netflix'te gösterime girecek. Liste burada. 

Kitap
"Annemin ölümü bu romana ilham oldu"
Ruhlar Evi ile ülkemizde de çok sevilen İspanyol yazar Isabel Allende’nin yeni romanı Violeta, Türkçede. 1920-2020 arasındaki dönemde geçen, aşk, ölüm, savaş, salgın, annelik, kadın hakları gibi konuları anlatan roman için Allende ilhamını annesinden almış. Allende'yle Hülya Çelik konuştu. 

Tarihin derinliklerinde buluşan iki yazar
Zülfü Livaneli’nin Serenad kitabının yayıncısı Judith Gurewich, Osmanlı mirasına farklı pencerelerden bakan Livaneli ve
Filistinli Raja Shehadeh’in yollarının nasıl kesiştiğini anlatıyor. 

O2 yazarları öneriyor
Yekta Kopan, Yenal Bilgici'nin Memlekette Tuhaf Zamanlar kitabını inceliyor. Kopan, kapsamlı araştırma kitabı için "İçinde bulunduğumuz siyasi atmosferin sinir uçlarını açığa çıkarıyor" diyor ve bu kitabı "Özellikle kendi yankı odalarının gerçekliğine kapılanların okumasını" istiyor. 

Elif Tanrıyar, 4 roman, 1 öykü 1 de sanat kitabı tavsiye ediyor. 

İrem Uzunhasanoğlu'nın gündeminde Jamaica Kincaid'in Annemin Otobiyografisi kitabı var. Kitap bize soruyor: Dünyayı döndüren nedir? 

Haydar Ergülen, Gökçenur Ç.’nin kitabı Rüzgar Böyle Eserken'i inceliyor: "İnsan şiir gibi geçecekse dünyadan, yanında bu kitap Golmalı’ dedirten şiirlerle dolu."

Okumak istediğiniz kitap için listelere göz atmak isterseniz, buradan inceleyebilirsiniz. 

O2 yazarlarından
Marina Abramović’ten cilt bakımı önerisi alır mıydınız
Performans sanatının en ünlü ismi, kendi adını verdiği iyi yaşam ve bakım markasıyla bugüne kadarki en ilginç çıkışlarından birini yaptı.  Valerie Dayan, Abramović’in sürpriz markasını inceliyor.

Giderek daha da ısınıyoruz
Fem Güçlütürk'ten korkutan uyarı geliyor: "Biz Ege’de küresel ısınmayı gayet net fark ediyoruz. Hanımlar beyler, cehenneme gitmek için günah işleyip ölmeye gerek yok, pek yakında hep birlikte  cayır cayır kavruluyor olacağız!"

Benim maya Alman olmuş haberim yok!
Şemsa Denizsel'in gündeminde ekmek var. "Ekmek yapmak deyip geçmeyin, ciddi detaylı bir iş. İyi ekmek için ekşi maya, doğru un birleşimi ve uzun fermantasyon şart" diyor.  Selanik’teki bir denemesinin detaylarını anlatıyor. 

Hamur işlerini bir üst seviyeye taşıyor
Oğul Türkkan'dan mutfak kültürümüzün önemli çeşnisi 'mahlep'i dinliyoruz. "Osmanlı’dan beri birçok poğaça, çörek tarifinde mahlep kullanılır. Hamur işlerine gevreklik, yemeklere aroma kazandıran, Batı’nın keşfetmediği bu çeşniyi mutfak kültürümüzde yaşatalım" diyor Türkkan. Haksız mı? 

Bir Bodrum klasiği 
Memet Özer, Bodrum'un kışını da sevenlere sesleniyor. Damakları şenlendirecek mekânlardan biri The Marmara Bodrum’un restoranı Tuti'ymiş. Özer, 'Milaslı genç şef' olarak nitelediği Hakan Süve'nin burada bölgeye has ürünlerle özel bir menü yarattığını söylüyor.

Sinemada Gupse Özay mizahı alkışı hak ediyor 
Gupse Özay Lohusa filmini Oksijen TV’nin 22 Eylül’deki Gülay Afşar ile programında ilk kez anlatmıştı. Film gösterime girince, bu kez ekip olarak yeniden Gülay Afşar'a konuk oldular. Bu vesileyle sinemamızda yaşanan gelişmeleri, seyirci sayılarındaki artışı da konuştular.

Futbolun pabucunu dama atanlar
Türkiye’de hayatımızın tam ortasında futbol olsa da diğer branşlar da konuşuluyor. Selim Karakaya, futbol dışı branşların podcastlerine bakıyor. 

Moda dünyası geçen hafta Paris’e göç etti
Sonbahar/Kış 24-25 erkek koleksiyon sunumları için en önemli duraklardan Paris’te sessiz lüks, etkisini, işçilik ve materyallerde göstermiş. Derya Gürsel, Dior, Valentino, Dries Van Noten ve GmbH defilelerinden notlarını iletiyor.

Maison&Objet fırtınasını ateşleyen Türk tasarımları
Ebru Kılıç, Paris Maison&Objet Fuarı’ndaki Türk markaları inceliyor. Markalar, evrensel tasarımda nasıl özgün bir konum alabileceğimizi göstermişler. 

Sanat
Refik Anadol yazdı: Yapay zeka değişiyor bizim tutumumuz da değişmeli 
Dünyaca ünlü sanatçımız Refik Anadol ile Çek iş insanı Karel Komárek, Dvořák Dreams adında bir proje gerçekleştirdi ve ikili bunu Project Syndicate’e yazdı. Ufak bir alıntı: “Makine öğreniminden yararlanarak 19'uncu yüzyıl Çek bestecisi Antonín Dvořák’ın bestelerini, görsel arşivini ve mirasını 100 metrekarelik bir enstalasyona dönüştürdük.” 

2024’te bu konserleri kaçırmayın
Cazdan rock’a, klasik müzikten metale, gelecek aylarda Türkiye konser takvimi görkemli geceler vaat ediyor. Alper Bahçekapılı, kaçırılmayacak konserleri listeliyor. Mesela 8 Haziran'da Andrea Bocelli konseri var. Biletler 500 lira ile 30 bin lira arasında değişiyor. 

Tate Modern’den 95 eser İstanbul’da 
ArtIstanbul Feshane, 19 Mayıs’a kadar dünyaca ünlü Tate Modern’in koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde isimli sergide, 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eseri görülebilecek. Esin Hamamcı, sergiyi gezdi ve yazdı. 

Ömer Koç Koleksiyonu’ndan 400 sanatçı 600 eser
Ömer Koç’a ait ilk özel koleksiyon sergisi Farz Et Ki Sen Yoksun, 600 eser ve 400 sanatçıyı bir araya getiriyor. Sergiyi 29 Aralık'a kadar Arter'in 3 ve 4'üncü kat galerilerinde ziyaret edebilirsiniz.

Gezi
İstanbul’u hakkını vererek gezme rehberi 
Bahar Akıncı, yeni yılın ilk haftası Barselona'dan İstanbul'a gelecek üç arkadaşına şehri gezdirmek için deyim yerindeyse kampa girmiş ve 'İstanbul'u hakkını vererek gezme rehberi' hazırlamış. Notlarını bizimle paylaşıyor. 

Tam da bugüne uygun lezzetler
Senem Balay, kış mevsiminin vazgeçilmezleri sahlep, boza her daim dostumuz çay ve sıcak çikolata dahil olmak üzere bu lezzetleri yerinde tadabileceğiniz 16 mekân öneriyor. 

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi bulten@gazeteoksijen.com adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul