6 Ocak 2024, Cumartesi

Oksijen Gazetesi'nde haftanın köşe yazıları.

Günaydın. 

Artık cumartesi günleri, Oksijen Gazetesi'nin yazarlarının ufuk açıcı köşe yazılarını size sunacağız. 

Pazar günlerini de O2 gazetemizin zengin rehberine ayırıyoruz. 

Bu hafta Oksijen'de 20 köşe yazısı var. 

Malum, güneşli bir hafta sonu geçirmeyeceğiz. Şartlar evde oturup okuma yapmaya müsait. 

Yorum, analiz ve geniş yelpazede konuları içeren makalelere geçmeden önce ufak bir hatırlatma yapacağım.  


Sizinle paylaştığım haberleri Oksijen'in basılı gazetesinde ya da gazetenin tüm içeriği ile günlük diğer tüm gelişmelerin yer aldığı gazeteoksijen.com adresinde okuyabilirsiniz. gazeteoksijen.com'un tamamı sadece Oksijen abonelerine açık ve 1 yıllık abonelik şu anda 490 lira. Bu da 52 sayılık toplam gazete fiyatı olan 1560 liranın 3'te 1'inden daha düşük bir miktar. 

Aboneler, Oksijen'in şu ana kadar çıkan 156 sayısıyla birlikte yayımladığı tüm özel gazetelere de ulaşabiliyor.

Şimdi köşe yazılarımıza geçebiliriz. 

İyi okumalar.

 

2024’ün ilk hayali Karacaören: Issız, vahşi, güzel 
Ali Boratav, 2024’ün ilk günlerinde bizi bir hayal kurmaya davet ediyor. Bunu 2023’te de yapmıştı. O zaman “Şimdi Bozukkale Koyu’nda olmak vardı” demişti, şimdi tüm karanlık konuları bir an için bir yana bırakıp kendine “Şu anda en çok nerede olmayı isterdim” diye sormuş. Hiç düşünmeden “Karacaören” cevabını vermiş. Boratav rehberliğinde Karacaören’deyiz. 

Yılın birincil piyasa riski erken faiz indirimi olur 
Haluk Bürümcekçi, Merkez Bankası’nın faiz artırım sürecini başarıyla tamamlamak üzere olduğunu söylerken önemli bir uyarı yapıyor. Bürümcekçi, şimdi faiz indirimi için ABD’de FED’in yaptığı gibi piyasanın talebine göre hareket edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Bürümcekçi, Piyasanın Merkez Bankası’nı zorlamasına izin verilmez ve prematüre bir faiz indirimi yapılırsa ciddi risk oluşacağını söylüyor. 

Türkiye’nin yüzünü yine Avrupa güldürecek 
Güzem Yılmaz Ertem, Türkiye’nin devam eden rezerv biriktirme sürecindeki en önemli kozunun ihracat olduğunu söylerken 2024 hedefimizi anlatıyor: “Gözümüz kulağımız başta Almanya olmak üzere resesyondan kurtulmaya çalışan AB’de olacak.” 

Bankacılık sektöründe “spread” sorunsalı
Mete Yüksel, bankacılık sektörünün 2023 karnesine bakıyor. Yılı yüzde 73 getiriyle, BIST 100’ün yüzde 28 üzerinde performans göstererek bitiren sektör, yabancı beklentisiyle pozitif görünüm sergiledi. Ama Yüksel’in uyarısı var: “2023’ün son çeyreğinde kârlılık beklentilerin altında…” 

Zayıflama iğneleri çare değil hem çok riskli hem çok pahalı
Dr. Mark Hyman, tüm dünyanın büyük ilgi gösterdiği, başarısıyla Danimarka ekonomisine sıçrama yaptıran Novo Nordisk’in Ozempic ilacıyla beraber obezite ilaçlarını inceliyor. Bu tür zayıflama ilaçlarının uzun vadeli etkilerinin henüz araştırılmadığını söyleyen Dr. Hyman, derdimiz zayıflamaksa bunun başka yöntemleri olduğunu söylüyor. Hocamız bir de tüm aşamaları 55 dakikada tamamlanan ve afiyetle yiyeceğiniz bir Cevizli Turta Bundt Kek tarifi veriyor. 
Modada 2024 trendi: Belirsizlik 
Ece Sükan, moda endüstrisindeki manzarayı her yıl en net şekilde ortaya koyan The State of Fashion raporunun 2024 edisyonunu bizim için inceliyor. Sükan’ın satır aralarından bize aktaracağı çok mesaj var. 

Sessiz ayrılığın yükselişi! 
Mehmet Y. Yılmaz, bu yazıyı The Cut’ta Laure Pitcher imzalı “Sessiz ayrılığın yükselişi” başlıklı makale vesilesiyle yazmış. Artık çok sayıda çift, ayrı olduklarını kimseye söylemeden yaşıyormuş. Ayrıca iki farklı türde sessiz ayrılık varmış. Okuduktan sonra en çok tartışılacak ilişki yazılarından biri karşınızda. 

Mekanik yaşlanma 
Dr. Ayşegül Çoruhlu, bir yılı daha geride bırakmışken yaşlanma konusundan devam ediyor. Dr. Çoruhlu, yaşlanma dendiğinde aklımıza gelen kırışmış, sarkmış yüz görüntüsünün yeterli olmadığını belirtip, “Tüm iç organlarımız, hücrelerimiz beraber yaşlanır” diyor ve mekanik yaşlanmayı yavaşlatmanın reçetesini veriyor. 

Chuanfu Musk’ın en korkulu rüyası! 
Emre Özpeynirci, elektrikli otomobilin hayatımıza girmesiyle, rekabetin de el değiştirdiği ortamda yeni aktörleri değerlendiriyor. Yılların köklü markaları artık Elon Musk’ın Tesla’sı ve Wang Chuanfu’nun BYD’sine karşı geri düştü. Şimdi gözler bu iki firmanın liderlik yarışında. 

Bebekli olmak bundan sonra daha zor görünüyor 
Tebernüş Kireçci’nin İstanbul turunda bu kez Bebek’teyiz. Konut fiyatları dolar bazında düşüyor ama TL olarak artıyor. Bölgeye yabancıların gösterdiği ilgiye rağmen son dönemde satışlar durgunmuş. Kireçci'nin analizinde Bebek konut piyasasının uzmanlarının yorumları da var.
Neden hediye alıyoruz? 
Çağrı Mert Bakırcı, hediye alıp verme davranışımızın kökenine uzanıyor. Bu davranış sadece insanlara özgü değil hayvanlar aleminin derinliklerinde de buna rastlayabiliyormuşuz. Bakırcı, birine hediye vermenin, “Bak seni ne kadar da fedakar bir şekilde düşünüyorum!” demekten ibaret olmadığını söylüyor. 

Dünyamıza neler oluyor? 
Büyük resmi görme konusunda önemli bir rehber olan New York Times’ın dış haberler yazarı Thomas L. Friedman, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini ve Gazze’de devam eden savaşın sonuçlarına bakıyor. Yazıdan kritik bir alıntı: “Gerçekten de bugünün birbirine sıkı sıkıya bağlı dünyasında, Washington D.C’nin iki katı büyüklüğündeki Gazze Şeridi için verilen bir savaşın, Washington D.C’de oturacak yeni başkanı belirleme ihtimali var.” Friedman gibi yazarları bulunca kaçırmamak lazım. Bu yazıya vakit ayırmanızı öneririm. 

İKİBİNYİRMİDÖRT
“Enflasyonla mücadele tek başına yeterli değil” 
Elif Ergu, ekonomide beklentiler, riskler ve fırsatlar alt başlıklı söyleşi serisinde bu kez TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’la görüşüyor. Turan, 2024’te çıkış reçetesi için enflasyonla mücadelenin yanı sıra eğitim ve yargı başta olmak üzere yapısal reformları işaret ediyor. Bu söyleşiyi OksijenTV’de izleyebilirsiniz. 

Formül
Cem Say, Herbert George Wells’in Ana Hatlarıyla Dünya Tarihi kitabından yola çıkıyor ve yolun sonu Atatürk’e uzanıyor. Cumhuriyetimizin kurucusu, sıkı bir Wells okuruymuş ve söz konusu kitaptan ne kadar etkilendiğini belirtmiş. Cem Say, geçen hafta Suudi Arabistan’da yaşanan Süper Kupa Rezaleti’nin kökeninde de bu durumun yattığını anlatıyor.  

Bir sen değil herkes hasta
M. Serdar Kuzuloğlu, 2023 yılının en çok okunan makalelerinin listesini incelerken dünya genelinde ruh ve zihin sağlığımızın pek de iç açıcı olmadığını görüyor. Kuzuloğlu’nun yazısının altında bizi çıkardığı dünya turu, hap bilgileriyle ufkumuzu açıyor. Mesela: Doğum oranlarındaki düşüş sebebiyle yok olma tehlikesiyle yüz yüze gelen Japonya’da 18 yaşındaki gençlerin sayısı 1 milyon 60 bine gerilemiş.  
5 bin kişilik dans ayiniyle yılbaşı
Ali Tufan Koç, resmi açıklamayı yapıyor: Artık gece hayatında kulüplerin yerini parti serileri ve festivaller almış. New York’ta yeni yıla 5 bin kişinin katıldığı bir partiyle giren Koç, bu tür organizasyonların sadece eğlence anlayışını değil, özgürlüğün tanımını da değiştirdiğini söylüyor. 

Selfie 
Levent Erden, yazısını “Selfie” tarihiyle açarak bizi sorgulayıcı bir yolculuğa çıkarıyor. Rota üzerinde yıl sonu performans değerlendirmelerinden kendi deyişiyle “keypiay”a kadar önemli duraklar var. Baştan söyleyeyim Erden’in çektiği bu Selfie sizi üzebilir. 

Back to the Future: Uzay Yarışı 2 
INTEL eski Dünya Başkan Yardımcısı ve halihazırda San Francisco'da elektrikli araçlar üzerine çalışan yazarımız Ayşegül İldeniz, uzay yarışındaki yeni dönemi inceliyor. Çin'in hamlesiyle ABD'nin hareketlenmesi, BAE, Hindistan gibi ülkelerin yatırımları, Elon Musk'ın SpaceX şirketinin 180 milyar dolara ulaşan değeri gibi gelişmelerle yeniden alevlenen uzay yarışının, biz sıradan dünyalılara ne faydası olacağını anlatıyor. 

Filmlerden alınacak kripto para dersleri! 
Levent Ertem, dijitalleşmenin insanların iş yapış şeklini değiştirdiği son nokta olarak sinema sektörünü öneriyor. Çünkü Ertem son dönemde klasik soygun filmlerinin yerini kripto paralarla yapılan vurgunlar, çanta dolusu dolarların yerini de blokzincir sisteminde el değiştiren varlıkların aldığını gözlemlemiş. Ertem bu dizi ve filmlerin herkes için çok öğretici olduğunu savunuyor. 

Kırmızı et piyasasını kim yönetiyor? 
İrfan Donat’ın gündeminde yoğun ithalata rağmen dizginlenemeyen kırmızı et fiyatları var. Donat, sektör temsilcilerinin piyasayı yöneten büyük şirketlerden şikayetçi olduğunu yazıyor. 

Okuduğunuz için teşekkür ederiz!
Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi bulten@gazeteoksijen.com adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

  © Haftalık Yayıncılık A.Ş. 2023 Tüm hakları saklıdır. Karanfil Sokak No: 21, Levent - Istanbul

Gazete Oksijen. Türkiye’nin Tek Haftalık Gazetesi.