21 Ocak 2024, Pazar

O2'den haftanın önerileri ve köşe yazıları.

Günaydın. 

O2'nin 19-25 Ocak 2024 haftası için etkinlik önerileri, izleme, okuma, dinleme tavsiyeleri, söyleşiler ve köşe yazılarıyla karşınızdayız.

Yarı yıl tatilinin başladığı bu hafta sonu hava durumu evden çıkmamıza çok da yardımcı olmadı. Meteoroloji raporuna göre bugün de cumartesi günkü havanın devam edeceği öngörülüyor. 

O2’nin kapsamlı rehberi , bugününüz kadar tüm haftanızı da planlamaya hazır. 

Tavsiyelere geçmeden ilk tavsiye benden gelsin. O2 tavsiyeleri bitince bakarsınız ama. Michelin yıldızlı bir restoranda kaç kişi çalışır ve kim ne iş yapar? Bon Appetit, New York’taki Crown Shy restoranında çalışan 48 kişiyi tek tek konuşturup yaptıkları işi anlattırmış. 13 dakikalık güzel bir dosya. 

O2’ye geçebiliriz şimdi. 

İyi pazarlar. 
 

Hrant Dink’siz 17 yıl: “Dürüst birkaç savcının olayı aydınlatması en fazla iki ay sürerdi ama biz 17’nci yıla girdik” 
19 Ocak 2007’nin üzerinden 17 yıl geçti. Hrant Dink’in yakın arkadaşı, onun ardından iki belgesel hazırlayan Ümit Kıvanç, Işıl Cinmen’e dava sürecini değerlendirirken, dostunu da anlattı. Kıvanç, “Devlet içinde bir şekilde temsil edilip de bu cinayete katılmayan grup yok” diyor. 

Kübra yayında: “Hikayenin inançla ilgili kısmı bize cazip geldi” 
Yönetmenler Yağmur ve Durul Taylan, Çağatay Ulusoy’un başrolünde olduğu yeni Netflix yapımı Kübra için  Elçin Yahşi’ye konuştu.  “Sen farklısın” mesajıyla başlayıp karanlığın ve aydınlığın savaşına dönüşen hikâyeyi anlatan Taylan Biraderler, “İnsanın şu an içinde bulunduğu, bilmek, anlamakla inanç arasındaki büyük uçuruma dikkat çekmek istedik” diyor. Yönetmenler ayrıca Çağatay Ulusoy için de “Dünyadaki bütün iyi yönetmenler Çağatay’la çalışmak ister” ifadesini kullanıyor. Dizi şu anda Netflix’te yayında.  

Gün çocukların günü  
Cuma günü yarı yıl tatili başladı. Öğrencilerin heyecanla beklediği bir mola ama tabii işin bir de ebeveyn boyutu var: Bu çocuklar nasıl oyalanacak, ne gibi aktiviteler yapmak gerekecek? Senem Balay, İstanbul’daki sergi, atölye, tiyatro oyunu  önerilerini sunuyor.  Ege yolculuğuna çıkanlara da güzel bir öneri var: Cuma günü açılan Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi ailece ilginizi çekebilir.

Sinema
Bir annelik komedisi
Haftanın dikkat çeken yapımı Gupse Özay’ın gösterime giren Lohusa filmi. Özay, Lohusa’da yeni doğum yapmış Burcu karakteriyle, hem güldürüyor, hem de kadınlık hallerinden çok iyi fikirler çıkarabilen bir senarist ve komedi oyuncusu olduğunu tekrar kanıtlıyor. Filmin kritiğini kaleme alan Burak Göral, Lohusa için “Gupse Özay’ın bugüne kadar yazdığı en iyi senaryo” diyor.  

Burak Göral’dan da yarı yıl tatilini bekleyen ve vizyona giren Kardeş Takımı, Tay 2: Ebabil Takımı ve Ördeklerin Göçü yapımlarına dair incelemeyi okuyabilirsiniz. 

Sinemalarda 3391 ÇİNO fırtınası
Temmuz ayında en sık duyduğumuz kelimelerden biri Barbenheimer’dı. Oppenheimer ve Barbie filmlerinin yarattığı fırtınanın benzerini 3391 Kilometre ve Kolpaçino 4 4’lük filmleriyle yaşamışız. Burak Sakar hafta sonu bu iki yapımın 750 binden fazla seyirciyi sinema salonuna çektiğini ve bunun bir rekor olduğunu yazıyor.

Röportaj
Nezaket Erden: Tiyatrodan çıkan star 
Aynı anda 3 tiyatro oyunu ve 2 dizi. Oyuncu Nezaket Erden şu sıralar yoğun bir tempodan geçiyor ve bunun da üstesinden geliyor. Binnaz Saktanber’in Erden’le söyleşisinden öğreniyoruz ki oyuncumuz bugünlere zorlu bir mücadele sonunda gelmiş. Yolu terapiden dahi geçmiş. 

Yarına kalan şarkılar: Kargo’ya 31’inci yılında saygı albümü 
Efsane rock grubu Kargo’nun ilk albümü tam 31 yıl önce yayınlandı. Şimdi mor ve ötesi, Aleyna Tilki, Cem Adrian, Nil İpek gibi 23 isim Kargo şarkılarını yorumlamak için aynı albümde buluştu. Alper Bahçekapılı, grubun hiç yaşlanmayan üyesi Koray Candemir’le albüme katkı veren müzisyenlerle konuştu. Candemir, “Bu şarkılar Kargo’nun çok mutlu anlarında doğmuştu” diyor. 

Asıl olan mı, öteki mi? 
Bu sezon tiyatro sahnesi özgün ve farklı yapımlarla seyircisini karşılarken, her yeni oyun zihin açan, cesaretli birer deneyim anlamına geliyor. Gülay Afşar bu tanımın ardından yönetmen Emin Alper’in  ilk tiyatro yönetmenliğini yazıyor. Alper, Dostoyevski uyarlamasıyla takdir toplamış. Afşar, Öteki’nin oyuncuları ve Emin Alper’le bir araya da geldi. Bu söyleşiyi hafta içinde Oksijen TV’de izleyebileceksiniz. Afşar'ın şu anda izleyebileceğiniz bir söyleşisi daha var: Mert Fırat, Didem Balçın ve Koray Candemir'den DasDas'ın 7 yıllık hikâyesi ve yeni sezonunu dinliyor. Kayıt burada. 

Melek Celâl ve Enteriyör 
İki önemli sergi, iki söyleşi var bu hafta O2’de. İkisi de Nazlı Pektaş imzalı. Sakıp Sabancı Müzesi’nde, Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl sergisi bahara kadar ziyaretçilerini bekliyor. Pektaş, Dr. Nazan Ölçer’le küratörü olduğu sergiyi konuştu: “Ulaştığımız arşiv sayesinde Melek Celâl’i adım adım izledik.” 
İkinci sergi Taner Ceylan’ın küratörü olduğu Olimpos Sergileri’nin “Enteriyör” başlıklı üçüncü seçkisi. Karaköy’deki Tarihi Un Değirmeni Binası’nda görülebilecek sergi için Ceylan, “Enteriyör kavramını geniş tutmayı tercih ettim” diyor.

Ekran
Palermolu dedektif Can Yaman 
Annesi Sicilyalı babası Türk olan, yakışıklı, korkusuz ve biraz da çapkın Başkomiser Francesco Demir ile eski güzellik kraliçesi, gazeteci Viola’nın maceraları BluTv’deki Violet dizisinde. Diziyi Defne Akman’dan dinliyoruz. Defne Akman ayrıca, modaseverler ve sanatseverleri ekran başına çekecek yapımı yazıyor. İspanyol tasarımcının ilham verici hikâyesini anlatan altı bölümlük Cristóbal Balenciaga, Disney+’ta gösterimde. 

Savaş sonrası Almanya’nın yalancı sessizliği 
Disney+’taki The Interpreter of Silence, savaştan 18 yıl sonraki Almanya’yı ve hafızanın ağırlığını ele alıyor. 

Onca yoksulluk varken 
Muammer Brav, 2023’ün en iyilerinden ve bu yılın Oscar adayı yabancı yapımlarında son 15’e kalan Fallen Leaves (Sararmış Yapraklar) filmini yazıyor. Yapım, Mubi’de gösterimde.  

Ayrıca platformlarda bu hafta bizi bekleyen en yeni yapımlar da O2 sayfalarında. Yapımların 5’i TRT2, 5’i Mubi, 5’i de Netflix’te.

Kitap
“Tek derdim kendimce aşkı anlatmaktı” 
Aslı Tohumcu’nun yeni romanı Aç Koynunu, Ben Geldim çıktı. Rüya ve Mutlu’nun hikâyesi üzerinden tüm ezberleri bozarak kimseye nasip olmayacak bir aşkı anlatan Tohumcu’yla Ebru D. Dedeoğlu konuşuyor. Tohumcu, “Tek derdim Rüya ve Mutlu üzerinden, kendimce aşkı anlatmaktı. Zaten hikâye içinde hikâye anlatmayı, yan yollara sapıp sonra tekrar ana yola dönmeyi de seviyorum” diyor. 

Virginia’nın bakışı
Mario Levi’nin gündeminde Yukio Mişima'nın ardından bu hafta da  dalgaları farklı şekillerde dile diğer yazar Virginia Woolf var. Woolf'un geçtiği yolları  Levi’nin kaleminden okuyoruz.

Yalnızlığın on bir farklı hali 
Yekta Kopan, Richard Yates’in kitabı Yalnızlığın On Bir Hali’ni inceliyor. Kopan, kitabın yayımlandığı serinin adına yakışır şekilde modern klasik olduğunu söylüyor.  

Öleceğini hatırla! 
İrem Uzunhasanoğlu, Muriel Spark’ın Memento Mori romanını incelerken soruyor: Biri her gün öleceğinizi anımsatsa ne hissederdiniz? Bu kitap tam da bu sorunun cevabını arıyormuş. 

“Duyarlı olmak bir süper güç”
Jenn Granneman ve Andre Solo imzasıyla dünyada 12 dilde okurla buluşan Duyarlı: Gürültülü, Hızlı ve Sürekli Üstümüze Gelen Dünyada Aşırı Hassas Olmanın Saklı Gücü, duyarlı insanların süper güce sahip olduğunu savunuyor. Nazlı Berivan Ak, kitaba imza atan iki yazarla konuştu. Yazarlar, “Duyarlılıklarınıza sahip çıkın” önerisinde bulunuyor. 

Çıraktan Kalfa’ya mektup 
Haydar Ergülen, 9 Ocak’ta kaybettiğimiz Süreyya Berfe’yi yazıyor. Ufak bir kısım: “Çok yazdığın söylendi, bence az (bile) yazdın, zira şiire ‘nadide’ ve pek ’soylu’ muamelesi yapanların anlayamayacağı bir şey yaptın, neredeyse onu olması gereken şeye, bir ‘günlük’ yazımına indirgedin.”

O2 yazarlarından
Plaza bitkileri iş ortamına can katar 
Fem Güçlütürk, ofiste bitki konusuna giriyor ve bazı hurafeler konusunda bizi uyarıyor. Mesela: “Kaktüslerin hava temizledikleri yalandır... Salon sarmaşığı, kalp kalbe karşı çiçeği, cüce dağ palmiyesi ya da telgraf çiçeği tercih edebilirsiniz.” 

Sunset, 30 yıl önceki balayında ortaya çıktı 
Memet Özer, 30 yıl önce kurulan İstanbul’un en önemli restoranlarından Sunset’in hikâyesini kurucularından dinliyor. Eşi Alize’le birlikte restoranı kuran Barış Tansever şöyle diyor: “Sunset fikri balayına gittiğimiz Caifornia’da ortaya çıktı.” 

Titrek ve tatlı 
Oğul Türkkan, jölenin tarihini yazıyor. 1700’lere, Avrupalı zengin mutfaklarına dayanan bu yiyeceğimiz genelde dana ayağı veya balık yüzgecinden yapılıyor. Bizdeki pelte ise jöleden farklı olarak tam bir vegan reçetesiymiş. 

Ben bir zeytin çiftçisiyim 
Selanik’e göçen Şemsa Denizsel, “Artık Türkiye’deki tek varlığım, zeytin ağaçlarım” diyor. Zeytin çiftçisi olan Denizsel, memlekete gelip hem zeytinliğine bir bakmış hem de hoş ziyaretler yapmış. 

Mekana özgü bir oyun: Büyük Zarifi Apartmanı 
Gülin Dede Tekin’in gündeminde İstos Sahne’nin ilk tiyatro projesi Büyük Zarifi Apartmanı var. Oyun nasıl peki. Tekin’den dinliyoruz: Mekâna özgü tasarlanmış oyun, Rumların yaşamak zorunda bırakıldıkları zorunlu göçleri ve yurtsuzlaştırılmalarını, onlara yuva olmuş bir yapının hafızasından, kurmaca karakterlerle anlatıyor. 

Moby Dick’i biliyorsunuz peki Loukianos’un balinasını? 
Pınar Çelikel, Enis Arıkan’ın Balina oyununda canlandırdığı Charlie karakterinin dilinden düşürmediği Moby Dick’ten hareketle geçmişe uzanıyor. 17 yüzyıl önce de Loukianos’un kaleminden bir başka balina çıkmıştı.

Bir kış masalı: Salzburg ve Mozart haftası 
Salzburg’un en güzel dönemine günler kaldı. 24 Ocak-4 Şubat arası şehirde Mozart Haftası etkinlikleri yapılıyor. Yolu düşecek olanlara Bahar Akıncı’dan 48 saatlik bir rehber.  

Milano’da renk kapmaca oyunu 
Derya Gürsel, moda sektörü için hareketli dönemlerden biri olan erkek moda haftalarını yazıyor. İlk durağımız Milano.

O2'den
Oligarktan Sotheby’s’e ‘kandırıldım’ davası 
Bu haftanın en ilginç haberlerinden birinin kahramanı Dmitri Ribolovlev. Ribolovlev, ünlü eserlerin kendisine ederinden fazlaya satıldığı iddiasıyla Sotheby’s müzayede evinden 377 milyon dolar tazminat istiyormuş.  Detaylar haberimizde.

Bir İtalyan, Kenya’da dünya çocuklarını ağırlıyor 
Zeynep Atmaca, İtalya doğumlu Kenya vatandaşı Luca Belpietro’nun ilginç hikâyesini yazıyor. Belpietro, hayatını Afrika rüyasını herkesle paylaşmaya adamış. 1997’de Kenya’da kurduğu kapma giden yetişkinler, Masai toplumuyla iç içe, doğayı yaşıyorken Belpietro şimdi bu deneyimi 12-18 yaş arası çocuklara da sunuyormuş. 

Sıfır atık bir ev nasıl yaratılır? 
Küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için bireyler olarak da elimizi taşın altına koymak istiyoruz. Yasemin Aksoy bu isteğimizi doğru şekilde yönlendirebilecek bir yazıyla karşımızda. Evde sıfır atık felsefesini uygulayarak, ekolojik hayat içindeki karbon ayak izinizi azaltmamız mümkünmüş. Detaylar yazısında. 

Bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!

Eğer beğendiyseniz bültenimizi lütfen paylaşınız. 

 Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi bulten@gazeteoksijen.com adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Bülten almak istemiyorsanız tıklayın.   |   Abone bilgilerinizi güncellemek için tıklayın.

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam

Gazete Oksijen 2024  © Levent Mahallesi, Karanfil Sokak, No:21, Beşiktaş / İstanbul